Breda: ‘Geen files of parkeeroverlast door komst 5Tracks naast station’

29 augustus 2019

BREDA – De vrees dat het omvangrijke nieuwbouwproject 5Tracks tot veel extra verkeer en parkeerdruk gaat leiden op rond de Stationslaan in Breda is ongegrond. Parkeren wordt op eigen terrein opgelost en er is hooguit sporadisch sprake van (enige) filevorming.

Dat schrijft het college van B&W in een voorstel aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan te wijzigen zodat de komst van 5Tracks mogelijk wordt.

Het project omvat drie grote gebouwen tussen het gerechtsgebouw en het NS-station. In de gebouwen komen diverse functies samen, zoals wonen, werken, recreëren en winkelen. Het is een project van Synchroon en J.P. Van Eesteren (beide vallend onder de TBI-Holding).

Nu het bestemmingsplan gewijzigd kan worden, is weer een hobbel genomen, zegt projectleider Roderick van Houwelingen. “De planning is nu dat we medio 2020 met de bouw beginnen.”

Hotel

De gebouwen gaan Uptown, Midtown en Downtown heten. Dat laatste gebouw, naast het station, bestaat vrijwel volledig uit een hotel met circa 170 kamers. De andere twee gebouwen krijgen samen circa 15.000 m2 kantoren en 168 (huur)appartementen. Op de begane grond is ruimte voor faciliteiten als wasserettes, fitness, winkeltjes en horeca.

De gebouwen worden verbonden door een parklandschap. Daaronder komt een parkeergarage waar ruimte is voor 260 tot 290 auto’s.

‘Verkeerschaos’

Op het ontwerp-bestemmingsplan dat eerder dit jaar ter inzage is gelegd, zijn slechts enkele reacties gekomen, met name van mensen die bezorgd zijn over extra (auto)verkeer. Zo zouden er nu al regelmatig files staan bij de ingang van de parkeergarage van het station. Als daar nóg een ingang bij komt van de 5Tracks-garage kan dat leiden tot ‘verkeerschaos’, aldus een van de reacties.

Volgens de gemeente is de filevorming echter beperkt tot enkele voertuigen en zeker niet structureel van aard. Bovendien kunnen auto’s bij het indraaien naar de garages wachten op de middenstrook van de Stationslaan.

Eén parkeerplek

Wat de parkeergarage betreft, krijgen toekomstige 5Tracks-bewoners maximaal één parkeerplek per woning. Ze komen verder niet in aanmerking voor een parkeer- en bezoekersvergunning. Volgens Van Houwelingen blijven er voldoende plekken over voor andere gebruikers. “Overdag zijn bewoners vaak weg en kunnen mensen die er werken parkeren. Daar zijn normen voor en daar voldoen we ruimschoots aan.”

Breda- ‘Geen files of parkeeroverlast door komst 5Tracks naast station’ - Nieuws - 5Tracks Breda

De locatie van 5Tracks tussen het gerechtsgebouw (links) en het station (rechts) © 5Tracks

Auteur: Paul Verlinden Bron: BN DeStem

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuws door ons te volgen op de volgende kanalen:

Twitter Instagram LinkedIN

Zoekvenster sluiten