‘Grote projecten en woningbouw in Breda gaan door’

16 april 2020

BREDA – De grote projecten in Breda, zoals de bouw van een topsporthal en de aanleg van de Nieuwe Mark, gaat ondanks de corona-crisis gewoon door als het aan college van B en W ligt. “Het geld is beschikbaar en we beschikken over ruime reserves”, zegt wethouder Paul de Beer (D66) van Stedelijke Ontwikkeling.

Volgens De Beer is het van groot belang dat de overheid, en in dit geval de gemeente, zich een betrouwbare partner toont door projecten die al in voorbereiding zijn door te zetten. “We moeten geen mede-veroorzaker worden van de crisis. Als we nu investeringen stop gaan zetten, doet dat de economie geen goed.”

Kunstgrasvelden

De Beer ziet zelfs mogelijkheden om een aantal investeringen versneld uit te voeren of om alsnog uit te voeren. Wat dat eerste betreft, wijst hij op een drietal nieuwe kunstgrasvelden voor Bredase voetbalverenigingen. “Nu het voetbal toch stil ligt, kunnen die velden eerder worden aangelegd.”

Verder wijst de wethouder op verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. “Een aantal van die investeringen hebben we ‘on hold’ gezet omdat ze veel duurder uitpakten dan begroot. Nu zie je dat bedrijven meer reële prijzen gaan rekenen en kunnen we het alsnog gaan doen.”

6000 woningen

Het college van B en W sprak in 2018 de ambitie uit om in vier jaar tijd 6.000 woningen te bouwen in de gemeente of in elk geval in de harde planning te hebben. De Beer heeft nog steeds goede hoop dat ook die ambitie realiseerbaar is.

“We liggen goed op schema en we gaan ook door met de 100-dagen aanpak waarin we samen met ontwikkelaars versneld tot plannen komen,” zegt De Beer. “Ik heb afgelopen weken een rondje gemaakt langs ontwikkelaars, klein en groot, en ik zie nog geen terugtrekkende bewegingen. Ik maak me daar vooralsnog geen zorgen over. Maar ik ben natuurlijk geen waarzegger.”

5TRACKS

Waar woningbouwprojecten een duidelijke vraag kennen van huizenkopers, kan dat bij complexere initiatieven lastiger worden, erkent De Beer. Dat geldt bijvoorbeeld voor het 5TRACKS-project in de spoorzone. Dat omvat drie grote gebouwen tussen het station en het gerechtsgebouw met diverse functies: wonen, werken, recreëren en verblijven (één van de gebouwen wordt een hotel).

“5TRACKS is een heftige investeringsbeslissing, waar je ook beleggers voor nodig hebt. Maar ook van beleggers hoor ik dat ze Breda nog steeds erg interessant vinden. Dus ik ga er vanuit dat ook dit project gewoon doorgaat,” aldus De Beer.

Auteur: Paul Verlinden Bron: BN DeStem

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuws door ons te volgen op de volgende kanalen:

Twitter Instagram LinkedIN

Zoekvenster sluiten