Huurders ‘dicteren’ niet langer Bredase kantorenmarkt

Huurders 'dicteren' niet langer Bredase kantorenmarkt 5TRACKS Breda | Nieuwbouw Breda

BREDA – De kantorenmarkt in Breda is weer in evenwicht gekomen. “Tot vorig jaar zag je dat er zoveel aanbod was dat huurders de onderhandelingen konden dicteren. Dat is nu wel voorbij.” Dat zegt Robert Peters,  die bij vastgoedadviseur Cushman & Wakefield verantwoordelijk is voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt in Zuid-Nederland. 

Cushman & Wakefield nam vorig jaar branchegenoot DTZ Zadelhoff over. De naam Zadelhoff wordt niet meer gebruik. Wel blijft het bedrijf met regelmaat ‘factsheets’ uitgeven over de ontwikkelingen op kantoorgebied.

Uit de cijfers over 2016 blijkt dat in de ‘regio Breda’ het aantal nieuw verhuurde en verkochte ‘kantoormeters’ ten opzichte van 2015 met 155 procent is gestegen tot 43.000 m2. “Dat is bovengemiddeld goed. Als je naar de afgelopen vijftien jaar kijkt, ligt de jaarlijkse opname tussen de 25.000 en 30.000 m2,” aldus Peters.

Met ‘regio Breda’ bedoelt Cushman & Wakefield heel West-Brabant. Meer dan de helft van de opgenomen kantoormeters komt op conto van de stad Breda. In Breda was Avans, dat 3.900 m2 aan de Claudius Prinsenlaan kocht, voor de grootste transactie verantwoordelijk, gevolgd door rederij Vroon (3.850 m2 aan de Westerhagelaan) en farmaconcern Janssen (3.400 m2 in Bond Park).

Cushman & Wakefield rekent het moment waarop de transactie gesloten is en niet wanneer een organisatie een kantoor in gebruik heeft genomen. In het overzicht zit bijvoorbeeld niet de 13.000 m2 die de Belastingdienst vorig jaar in het station in Breda betrokken heeft.

Door de stijging in 2016 van opgenomen meters daalde de leegstand in West-Brabant met 16 procent tot 176.000 m2 (dat is 15 procent van de totale kantorenvoorraad). De gemiddeld huurprijs bedroeg vorig  jaar 109 euro per m² per jaar. Dat is iets lager (2,5 procent) dan in 2015.

Volgens Peters heeft de stad Breda een gezonde kantorenmarkt. Dit komt mede omdat een aantal minder interessante kantoorpanden omgebouwd wordt, bijvoorbeeld tot studentenhuizen. Elders komen wel nieuwe, hoogwaardige gebouwen. “Dat zie je vooral in de omgeving van het station. Veel bedrijven willen een kwaliteitsslag maken en goede stationslocaties zijn dan erg interessant, dat zie je in heel Nederland.”

bron: www.bndestem.nl