Oud en onhandig: Breda heeft amper geschikte kantoorruimte beschikbaar

5 maart 2020

BREDA – Leegstaande kantoorpanden in Breda voldoen nog amper aan de wensen van bedrijven die werkruimte zoeken. Vooral in het centrum en rond het station kunnen gebruikers amper nog geschikte ruimte vinden. Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport over de Bredase kantorenmarkt van Van der Sande VanOpstal Bedrijfsmakelaars.

Bijna 90 duizend vierkante meter kantoorruimte stond begin dit jaar in de etalage in Breda. Dat is nagenoeg gelijk aan begin 2019. Ook dit jaar verwacht Van der Sande VanOpstal weinig schommelingen in dat aanbod. Echter, hoewel het aantal beschikbare panden stabiel blijft: ,,Stapelen de kwalitatieve tekorten zich op in Breda”, laat makelaar Peter-Paul Verhoeven weten.

Ofwel: de panden voldoen niet meer aan de eisen die kantoorgebruikers stellen. ,,Zij prefereren open en moderne kantoorruimtes boven het deels gedateerde aanbod in herenhuizen met werkkamers.” De beschikbare kantoren hebben daarnaast te weinig parkeergelegenheid en zijn versnipperd door Breda. Een ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod noemt de bedrijfsmakelaar het, waardoor voornamelijk de oudere panden met een gedateerde afwerking lang te koop of te huur staan.

“Ze willen open en moderne kantoor­ruim­tes, geen gedateerde herenhui­zen met werkkamers”
– Peter-Paul Verhoeven, Van der Sande VanOpstal

Weinig grote jongens in zicht

De vraag naar kantoorruimte zal komend jaar verder afzwakken, is de verwachting. ,,De dynamiek in 2020 zal voornamelijk voortkomen uit interne verplaatsingen binnen de gemeentegrenzen.” Voornamelijk ruimtes tussen de 300 en 1.000 vierkante meters zullen verhandeld worden. Tot op heden is weinig uitzicht op grote gebruikers die zich in de gemeente Breda gaan vestigen.

En dat terwijl er vorig jaar nog vijf grote ruimtes (lees: met een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter) verhuurd of verkocht werden. De internationale frietfabrikant Lamb Weston/Meijer trok in het voormalige hoofdkantoor van Opel Nederland aan de Topaasstraat, een ruimte van 2.870 vierkante meter en zorgde daarmee in oppervlak voor de grootste transactie. In totaal is vorig jaar voor 31.000 vierkante meter aan kantooroppervlak verhandeld, in lijn met het gemiddelde van de afgelopen jaren.

5Tracks biedt hoop

Vooruitzicht naar betere tijden is troebel. Het enige nieuwbouwkantoor dat op dit moment wordt gerealiseerd, aan het Rithmeesterpark, is al verhuurd aan verschillende partijen. Het pand telt 4.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Op termijn is ook 5Tracks, een gebouw met een oppervlakte van ruim 15.000 vierkante meter, een welkome aanvulling voor de Bredase kantorenmarkt. Maar de bouw van dat complex moet nog beginnen.

De schaarste van geschikte kantoorruimte stuwt de huurprijzen op. Per vierkante meter betalen kantoorgebruikers in het centrum tussen de 140 en 160 euro. In andere delen van Breda blijft die prijs hangen tussen de 90 en 120 euro.

Auteur: Tom Hayes Bron: BN DeStem

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuws door ons te volgen op de volgende kanalen:

Twitter Instagram LinkedIN

Zoekvenster sluiten