Spoorzone Breda: ‘Nieuwe Europese stadswijk aan het water’

3 oktober 2019

BREDA – Breda wacht een flinke bouwspurt in de spoorzone. Als ergens de komende tijd hijskranen verrijzen is het wel aan deze kant van de stad, waar de stedelijke ontwikkeling al in gang is gezet met de bouw van het centraal station, het Gerechtsgebouw en de inrichting van de Willemstraat, Stationslaan en Speelhuislaan. Op weg naar ‘een nieuwe Europese stadswijk aan het water’.

De spoorzone wordt veelzijdig: wonen, werken, cultuur, leisure, horeca en het Markwater. Een ontmoeting van sferen waar de ambitie vanaf druipt, die de stad internationale allure moet geven. Zakelijk en modern aan de flanken van het station (Stationskwartier), cultuur op Klavers Jansen, tot de urban sfeer op de Strip aan de Belcrumhaven met een bootje voor de deur en de erfgoedhallen van machinefabriek Backer en Rueb.

Negen hijskranen

In de jongste bouwkaart staan welgeteld negen hijskranen ingetekend. Onlangs nog is een pot van 14 miljoen euro vrijgemaakt om de ontwikkelaars extra aan te jagen. Van de 6000 woningen die Breda tot 2022 moet bouwen zijn er in het spoorgebied 1300 tot 1500 ingetekend. Wethouder Paul de Beer (D66, stedelijke ontwikkeling): ,,Aan de ene kant is de ambitie groot. Aan de andere kant hebben we al zoveel voorbereidend werk gedaan, het moet nu maar eens echt gaan gebeuren.”

In 2021 moeten de hijskranen volop draaien. ,,Het is maatschappelijk ook slecht te verkopen als zoveel plekken braak blijven liggen.” Het stikstofprobleem? ,,De meeste projecten in de spoorzone vallen onder een oude vergunning, van Via Breda. Binnenstedelijk bouwen levert ook minder risico op, dan gaat het eerder om duurzaam ruimte gebruik.”

Spoorzone Breda- ‘Nieuwe Europese stadswijk aan het water’ - Overzichtskaart - Nieuws - 5Tracks Breda

Overzichtskaart van bouwkranen in de spoorzone in Breda © Gemeente Breda

Van 5Tracks tot de Strip

Om de bouwkranen even langs te gaan: Eureka (220 woningen en herontwikkeling van de Faam), Drie Hoefijzers Noord (270 woningen, gestart), 5Tracks (250 appartementen, kantoorruimte, hotel met 180 kamers en parkeergarage), Thes (119 appartementen, Albert Heijn en parkeergarage), Klavers Jansen (87 woningen en appartementen en cultuur) en de Strip aan de Belcrumhaven (350 woningen in het Havenkwartier).

Binnenkort wordt meer duidelijk over de haalbaarheid van de Strip. Dan gaat het om saneren van bodem, geur en geluidhinder en hergebruik van de hallen van Backer en Rueb. Ook het doortrekken van de Speelhuislaan en een 500 meter lange promenade langs de Belcrumhaven richting het Stationskwartier zitten in dit bouwplan.

Spoorzone Breda- ‘Nieuwe Europese stadswijk aan het water’ - Promenade - Nieuws - 5Tracks Breda

Promenade op de Strip in het Havenkwartier. © Gemeente Breda

Markzone

De potentie reikt verder: het Haveneiland waar Stek, Pier15 en Belcrum Beach op zitten komt vanaf 2023 in beeld voor woningbouw. Om in die hoek te blijven: het bedrijf Nemijtek Vrieshuizen aan de Veilingkade blijft nog zeker vijf tot tien jaar zitten, bij de stadsvernieuwing wordt daar rekening mee gehouden. Terwijl er voor de supermarkten Aldi en Jumbo aan de Belcrumweg een upgrading in de pen zit met mogelijk ook woningbouw. Overleg tussen de gemeente en de ‘supers’ is recent opgestart.

In nog latere fase volgt dan de Markzone die moet veranderen in een ‘waterlandschap’, met ook de invulling van het voormalige CSM-terrein (suikerfabriek). ,,Met het kruisen van de Mark zal een nieuwe Europese stadswijk aan het water ontstaan”, luidt het. De ‘ambitieuze gebiedsontwikkeling’ vraagt volgens de gemeente om een nieuwe naam die eind oktober bekend wordt gemaakt.

Auteur: Palko Peeters Bron: BN DeStem

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuws door ons te volgen op de volgende kanalen:

Twitter Instagram LinkedIN

Zoekvenster sluiten